Η Αγιάτη Μπενάρδου Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υποδομής DARIAH-EU!

Η θητεία της ξεκινά από 01.01.2023

Agiatis Benardou appointed Director for DARIAH-EU

Η συνεργάτιδα της Υποδομής ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ και του Ψηφιακού Τοπίου, Αγιάτη Μπενάρδου, εκλέχθηκε Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υποδομής DARIAH-EU!

Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι η συνεργάτιδά μας Αγιάτη Μπενάρδου, Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια στη Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας του Ινστιτούτου Πληροφοριακών Συστημάτων (ΙΠΣΥ) του Ε.Κ. Αθηνά και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκλέχθηκε Διευθύντρια της ευρωπαϊκής Υποδομής DARIAH!

“Η υποδομή DARIAH ενώνει όλα όσα με ενθουσιάζουν και στα οποία είμαι αφοσιωμένη: τις ανθρωπιστικές επιστήμες, τις τέχνες και τον ψηφιακό χώρο”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Α. Μπενάρδου. “Καθώς οι ερευνητές και οι επαγγελματίες στις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες εντός και εκτός Ευρώπης βρίσκονται στην καρδιά της Υποδομής, είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά να αναλάβω καθήκοντα Διευθύντριας και ανυπομονώ να εργαστώ σκληρά για να προωθήσω το DARIAH σε όλες τις κοινότητες και να διευρύνω το δίκτυο χρηστών τα επόμενα χρόνια”.

Η συμμετοχή της Α. Μπενάρδου στο DARIAH ξεκίνησε το 2009, ήδη από το προπαρασκευαστικό στάδιο της Υποδομής, οπότε και εργάστηκε για τη συλλογή των απαιτήσεων των χρηστών, θέτοντας τις βάσεις για το μελλοντικό σχεδιασμό της. Ακολούθως, στο μεταβατικό στάδιο της Υποδομής και εν συνεχεία κατά το στάδιο εφαρμογής, υπήρξε μέλος των ομάδων εργασίας DiMPO-Digital Methods and Practices Observatory και Course Registry και επικεφαλής της ομάδας εργασίας Community Engagement, ενώ από το 2017 συμπροεδρεύει στο VCC2, Research and Education Liaison.

Από το 2012 συμμετέχει στην ομάδα που σχεδίασε και δημιούργησε το ελληνικό Δίκτυο Υποδομών για την Έρευνα στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες DARIAH-GR/ΔΥΑΣ και από το 2018 στην ομάδα έργου της  Εθνικής Υποδομής για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες και για τη Γλωσσική Έρευνα και Καινοτομία ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ. Φέτος ήταν επικεφαλής της διοργάνωσης της ετήσιας συνάντησης του DARIAH που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με την υποστήριξη του Ψηφιακού Τοπίου.

Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στην Αρχαία Ιστορία και Αρχαιολογία από το King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, όπου επίσης απέκτησε το πτυχίο και το μεταπτυχιακό της στην Αρχαία Ιστορία. Επιπρόσθετα, κατέχει δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Πολιτιστική Διαχείριση και Επικοινωνία από το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.

Έχει εργαστεί για περισσότερα από 15 χρόνια στον τομέα των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών και έχει συμμετάσχει σε εθνικές και διεθνείς πρωτοβουλίες ως μέλος ομάδας, ως επικεφαλής πακέτων εργασίας και ως συντονίστρια έργων. Στα κύρια ενδιαφέροντά της περιλαμβάνονται η ψηφιακή ιστορία, η ψηφιακή αφήγηση και οι απαιτήσεις χρηστών.

Η Αγιάτη Μπενάρδου θα διαδεχθεί τη Διευθύντρια Jennifer Edmond και η θητεία της θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2023.

Το Ψηφιακό Τοπίο εκφράζει στην Αγιάτη θερμότατα συγχαρητήρια και ευχές για μια δημιουργική θητεία!